Bambumöbler er exklusivt både inne och ute

tine k bambussofa

Bambu är ett naturligt och ekologiskt material som används allt mer runt omkring i världen. Det finns alla typer av olika bambumöbler, för husets alla olika miljöer, både inne och ute. Är du nyfiken på bambumöbler? Vi guidar dig.

Vad är bambu?

Bambu är en grässort, otroligt snabbväxande, där vissa varianter kan bli upp till 30 meter höga! De rörformade stjälkarna/stammarna är ihåliga, hårda, starka och till viss del böjbara. Materialet används till allt ifrån hus, flottar och byggnadsställningar till möbler och prydnadsföremål. Rätt skött är materialet mycket hållbart.

Var kan jag få inspiration?

Om du ännu inte har skaffat dig bambumöbler, så kan du alltid låta dig inspireras från tinekhome.com. Idag finns det en uppsjö av olika bambumöbler som passar alla interiörer. Botanisera därför friskt innan val och låt dig inspireras av allt från exklusiva möbler till enkla möbler där kvaliteten och komforten är given. 

Miljövänligt och hållbart

Bambu är med det rustika, varma och naturliga utseendet inte bara estetiskt vackert, det är även ett av de mer miljövänliga och hållbara alternativen. Träsorten är först och främst en resurs som kräver mycket lite vatten och kan användas utan bekämpningsmedel. Bambu är en snabbt växande planta och ytan på träet är mer slitstarkt än många andra träsorter. Det gör bland annat att livslängden är lång under förutsättning att förarbetet är ordentligt gjort. Eftersom bambu är en planta friger den även mycket syre och upptar därför stora mängder av CO2. Därför betraktas bambu som ett bra miljöval då det är en hållbar och förnyelsebar resurs. 

Underhåll

Även om det är så att bambumöbler har behandlats med en träolja, så kan vissa väderförhållanden göra att det uppstår mögel på dem. Då tar du bara ta fram en högtryckstvätt och spolar bort det. Alternativt att du använder dig av en svamp samt milt rengöringsmedel. Sedan kan du använda dig av en naturligt vattenbaserad träolja för att behandla dem igen. Möbler av bambu som står ute får patina med åren. Men vill du förhindra att de grånar kan du behandla dem några gånger per år med olja eller transparent träförsegling anpassad för bambu.

Förvaring

Bambumöbler mår bäst av att stå under tak och ska helst inte stå i direkt solljus. Det är viktigt att du förvarar dina bambumöbler på en torr plats med god ventilation under vintermånaderna. Har du inte plats inomhus, rekommenderar vi att du täcker över dem. Det är dock nödvändigt att övertäckningen ligger löst så att det kan cirkulera luft in och runt möblerna. Bambu ska kunna andas så att materialet kan anpassa sig till temperatur och den luftfuktighet som råder där möblerna står, annars kan det skada träet. Innan du ställer möblerna till förvaring eller täcker över dem, bör man rengöra dem för att undgå att smuts och dylikt utvecklas sig till mörka fläckar eller svamp till följd av det fuktiga vinterklimatet.