Så ljussätter du ett rum på bästa sätt

tine k bambussofa

Något som kan vara helt avgörande för ett rums intryck och atmosfär, det är hur du väljer att ljussätta det. Ljussättning av ett rum är minst lika viktigt som att välja rätt färg till väggen eller att hitta snygga möbler och andra inredningsdetaljer. För att skapa den ultimata ljussättningen behövs det bra lampor. Det kan du hitta på https://www.lamp24.se/. Sedan kan det även vara bra att ta till dig våra tips nedan.

Planera din belysning

Det är viktigt att du ser till att planera och väljer din belysning på rätt sätt. för att kunna göra det, så finns det en del saker att tänka på. Bland annat bör du fundera på vad du gör i rummet, vad rummet används till samt vad lampan du ska ha ska fungera till. Ser man till ett vardagsrum som exempel så behövs det där oftast dels en funktionell ljussättning dels en ljussättning som skapar stämning. 

När du ska planera ljussättningen av ett rum, se till att minst 5–7 olika belysningspunkter eller ljuskällor. För att hitta rätt, så behöver du även satsa på att ha olika former av belysning. Det handlar då om allmänbelysning, arbetsbelysning/funktionsbelysning, punktbelysning och stämningsbelysning.

Mixa olika typer av belysning

Det är som sagt bra att ha flera typer av belysning då du ska ljussätta ett rum. Det är viktigt med en bra allmänbelysning, som till exempelvis en taklampa. Sedan är det bra att även ha en bra arbetsbelysning/funktionsbelysning som är lampor som ger dig bra ljus för att se vad du gör, oavsett om det handlar om att läsa i soffan eller arbeta vid skrivbordet. 

När det gäller punktbelysning, så är det ett riktat ljus. Dessa lampor med detta ljus är till för att kunna sätta fokus på specifika föremål i ett rum. Sedan har vi då stämningsbelysning som är just för att skapa en bra stämning i ett rum. 

Genom att mixa olika varianter och typer av lampor och belysning så kan du få till ett bra samspel mellan ljus och skugga och det ger även en ökad trivsel till rummet. 

Trivsel och atmosfär med rätt ljussättning

Något som har en stor påverkan på trivsel och atmosfären i ett rum, det är hur du väljer att strukturera din belysning. För att kunna skapa rätt känsla i ett rum, så gäller det helt enkelt att välja rätt sorts lampor samt att även placera dem på rätt plats. 

Genom att använda dig av rätt sorts lampor, ljus och belysning, så kan du skapa en miljö där du trivs och som känns behaglig. Samtidigt bör det finns ljus för tillfällen så som vid städning eller då du letar efter något. 

Något som kan vara bra att ha koll på utöver olika belysningstyper, det är även hur varmt eller kallt ljus det är samt hur starkt eller svagt ljuset lyser. Mycket har att göra med vad för slags lampa du väljer att ha i. Du som vill hitta lampor till ditt hem, du kan kika in hos lamp24!