Allt du ska vara medveten om när du väljer ut en ny trappa 

tine k bambussofa

Har du ett loftrum som du smidigt vill kunna ta dig upp till? Eftersöker du en trappa som leder upp till vinden eller är det en spiraltrappa från första till andra våningen som gäller? Vilken trappa du än är ute efter finns det alltid vissa punkter som du bör vara medveten om för att garantera att du tar de rätta besluten, och vi ska kika på dessa punkter i den här artikeln. Inom kort kan du lägga vantarna på en snygg trappa som blir ett elegant tillskott till vilket rum som helst i ditt hem. 

Vilken trappmodell känns rätt för dig? 

Trappor kan beställas i flera olika modeller, och den du satsar på beror delvist på vad trappan ska användas till. Det finns exempelvis smala och branta lofttrappor som tar upp ett minimalt utrymme, och dessa är perfekta att använda om du har en vindsvåning som du vill ta dig upp till. En ytterligare trappmodell som inte tar upp någon större plats är spiraltrappan, men den här modellen blir bäst om du vill ha ett sätt att ta dig från första våningen till ovanvåningen. 

Naturligtvis har vi sedan även de vanliga raka trapporna som du ser i många hem, och i vissa fall är dessa vridna längst ner för en elegant effekt. Alla dessa trappor finns med och utan räcke, men som säkerhetsåtgärd rekommenderas det alltid att du väljer en trappa med räcke. 

Var ska trappan stå? 

Medan vissa hus har all plats i världen finns det andra som har ett begränsat utrymme att jobba med. Om du har valt ut en viss trappa ska du därför mäta rummet för att se till så att den verkligen passar där den är menad att stå. Som tidigare nämnt finns det olika trappmodeller där vissa är större än andra, så kika på alla de olika formerna som trappor kan ha för att lyckas välja en som matchar ditt rum på bästa sätt. 

Vad ska trappan vara tillverkad av? 

Materialen som du satsar på har delvist att göra med hur resten av rummet ser ut samt delvist att göra med hur dyrt det blir. Stilen ska givetvis passa i rummet där trappan placeras, men kom också ihåg att vissa material kan bli ganska mycket dyrare än andra. Trappor i trä brukar dock vara det mest populära alternativet. 

Hur mycket får trappan kosta? 

Visst är alla de ovannämnda punkterna av yttersta vikt, men du bör ta reda på vad allt detta egentligen kommer att kosta. Beroende på vilken trappmodell du eftersöker och vilka material du föredrar kan priset skilja sig rejält, så gör först av allt upp en budget och försök därefter att få tag på en trappa som håller sig inom den här budgeten. 

Trappor med räcken av glas är exempelvis mycket dyrare än träräcken, så bestäm själv vad det är som är viktigast för dig: en trappa som är så billig som möjligt eller som går i en viss dyrare stil som du tycker om.